söndag 30 juli 2017

RögrundNästan varje sommar försöker vi ta en tur ner till Rögrund som ligger sydväst om Nämdö. En riktig liten pärla som ägs av Skärgårdsstiftelsen. Här finns en mycket skyddad hamn men man ska inte ha för stor eller djupgående båt. Man kan också ta sig dit med Waxholmsbåt från Stavsnäs.


Första stoppet var i Vinterhamn för tankning. Det tog en evighet för det var bara en pump som fungerade, som vanligt, och vi var inte den enda båten där.


Båt med problem.


Ön är mycket hundvänlig. Och den otroligt vänliga Leporello som verkar älska alla hundar och människor, har vi träffa flera gånger genom åren.Wikipedia:
I början av 1900-talet köptes ön som sommarresidens av Christian och Amanda Christensen (känd för slipsmärket Röda Sigillet). 1931 göt familjen Christensen krokodilen i betong som fortfarande står på den södra udden. Under 1940-talet byggdes huset ut och blev en semesteranläggning för Christensens anställda. Stockholms stad köpte ön 1963 och använde den som behandlingshem. 1998 köptes ön av Skärgårdsstiftelsen och ingår nu i samma naturreservat som Uvön.

Skärgårdsstiftelsen:
Rögrund, strax intill farleden mellan Dalarö och Stavsnäs, har en spännande historia att berätta. Från att ha använts som betesholme av bönder på Nämdö köptes ön under tidigt 1900-tal av en slipsfabrikör som byggde sig ett sommarhus där stockholmssocieteten levde livets glada dagar.

Efter perioder som semesterhem, husmodershem och behandlingshem, ingår Rögrund numera i Nämdö naturreservat – med Skärgårdsstiftelsen som ägare.

I det forna sommarresidenset finns numera vandrarhemmet Grundet med rumsnamn efter fyrar som kan ses från ön, och i Sjöstugan drivs en välfylld bar och servering med inriktning på KRAV-märkt och lokalproducerat.


Här finns även utkikstorn, gästbrygga, tältplats, hinderbana och uthyrning av båtar och kajaker. Samt rodelbana och en krokodil av betong som troget vakar över hav, släta klippor och passerande båtar. Trots avsaknaden av sandstränder är ön barnvänlig. Runt hela ön finns fina släta klippor där det är lätt att komma ned till havet.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar