onsdag 29 april 2015

Framtida biodlare


På städdagen i höstas frågade Victor Strömberg om det fanns intresse för att gå en biodlarkurs, för att senare sätta upp några kupor i viken. Vi var några stycken som nappade på det, och i helgen gick vi en kurs ute på Velamsunds gård i Nacka. Vi var totalt 15 personer och från Östervik var det Victor och Rosie Strömberg, Rikard Unelius, Kerstin Nyström och jag Maria.
Kursledarna Göran Frick och Per Thunman, entusiastiska biodlare från Wermdö Skeppslags Biodlarförening.

Dag ett var det mycket teoretiskt och en del praktiskt. Nedan smälter vi fast vaxplattor på ramar.
Dag två var det dags för ett besök vid kuporna. I jättesöta väldig käcka biodlarhattar tog vi en promenad till bigården i det fina vädret. Det var full aktivitet i kuporna och jag måste nog erkänna att jag inte kände mig helt bekväm bland allt surrande. Men vi fick veta att det här var väldigt snälla bin.

Nedan ser vi Per bli stungen av ett bi, men han var hur lugn som helst och viftade försiktigt bort biet och pillade sedan han bort gadden som satt kvar.
På bilden till vänster ovan med en vit prick i nacken sitter drottningen, som efter att hon blivit lokaliserad plockas ut och blir vingklippt.


En välanvänd rökpust med mycket patina. Används för att lugna bina innan man går in i kupan.Full aktivitet vid flustret.
Det var en mycket givande, intressant och rolig helg. Men jag känner mig inte riktigt redo att skaffa mig en egen kupa nu till den här säsongen. Ska försöka vara behjälplig hos Rosie och Victor och se och lära mig mer så kanske jag gör ett försöka nästa år.

För övrigt kan jag varmt rekommendera ett besök på Velamsunds Gård.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar